Leerzame en gezellige Openingstocht.

Geplaatst op 24-05-2016  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Bert de Haan

 IMG_1723

Zaterdag 21 mei was het dan zover. De officiele opening van het vaarseizoen 2016 met de traditionele Openingstocht.

De Evenementen commissie heeft ons weer verrast met een gevarieerd en ditmaal ook zeer leerzaam programma. Het was al even gissen vanwege de beeltenissen van Aterix en Obelix en de Lithse Snoek op de uitnodiging. Maar op zaterdag vielen alle puzzeltjes op z'n plaats.

 

Na de ontvangst met koffie en koek, de uitleg van het dagprogramma door Ingeborg, vertrokken om 10.00 uur zo'n 12 boten met een kleine 60 deelnemers richting de sluis om uiteindelijk tegen 12.00 uur af te meren in èèn van de zand en grindgaten bij Maren-Kessel. Daar kregen we geschiedenisles van Willem Steenbeek over de veldslag tussen de Romeinen en de Germanen, die daar zo'n 100 jaar voor Christus moet hebben plaats gevonden en waarbij naar schatting zo'n 150.000 Germanen het leven hebben verloren. Allerlei oorlogstuig maar ook brokstukken van een grote tempel vormen de stille getuigen van deze bloedige fase in de geschiedenis van Maren-Kessel.

IMG_1735

In het Noord Brabants museum in Den Bosch kunt u dat nog steeds delen van deze vondsten gaan bekijken. Het meeste ligt echter onder water en onder modder en zand bedekt, zo'n 40 meter diep. Deze extra informatie kon Paul Lucas ons vertellen omdat hij in de 70 en 80 jaren van vorige eeuw geijverd heeft voor behoud van deze historische vondsten, hetgeen helaas maar deels gelukt is. Zand- en grindwinning was nou eenmaal prioriteit!!

 

IMG_1740 Daarna werden de boten afgemeerd bij het sluizen complex en vertrok het  gezelschap naar d'Artiest voor koffie en een worstenbroodje om vervolgens te  worden opgesplitst in twee wandelgroepen voor een dorps-wandeltocht door de  paden en  steegjes van Lith. Heel bijzonder en voor velen een openbaring.  Halverwege een korte stop bij  brouwerij Thissen van Henry Thissen, die daar op  ambachtelijke wijze blond, dubbel en tripel bier brouwt (en wij proeven natuurlijk!!).

  

 

 

 

IMG_1756 

Rond 18.00 uur was het gezelschap weer in het clubhuis terug, waar van het afsluitende buffet werd genoten.

Kortom een mooie en leerzame dag onder prachtige weersomstandigheden die smaakt naar meer. Met dank aan Annelies, Grace, Ingeborg en Charles!!

 

IMG_1763

  

 Voor een sfeerbeeld van deze dag zie de Fotopagina.  

 Heeft u ook nog foto's van de Openingstocht. Stuur ze dan op  naar taairaterces.[antispam].@wvdemaaskant.nl